blog
Menu

whatsapp



SPLİT KLİMA NEDİR

Split klima, ortamın hem ısıtılması hem de serinletilmesi için kullanılan klimalara verilen genel bir tanımlamadır. Klimalardaki iç ve dış üniteler bir biriden bağımsız olarak çalışır.

Split klimalar; bağımsız üniteleri ve kullandıkları çevre dostu gazlarla çok verimli yeni nesil klimalardır. Ekonomik ve pratik kullanımı sebebiyle kullanımı çok yaygındır.

Split klima, ortamın hem ısıtılması hem de serinletilmesi için kullanılan klimalara verilen genel bir addır. Klimalardaki iç ve dış üniteler birbiriden bağımsız olarak çalışır. Splitin İngilizce kelime anlamı da “ayrık”, “ayrılmak”, “bölünmüş” şeklindedir. İç ve dış üniteleri ayrı olduğu için bu ad verilmiştir. Şehir hayatında yaşam alanlarının sınırlı olması sebebiyle tek dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanarak soğutma veya ısıtma işlemlerinin sağlanması büyük avantajlar sağlar. Dünya çapında en yaygın kullanılan klima türüdür. Talebi fazla olduğu için yeni nesil klima teknolojileri de split klimalar üzerine yoğunlaşmıştır. Çok geniş ürün yelpazesi vardır.

Milattan sonra 1500’lü yıllarda kölelerin çevirdiği fanlarla başlayan ortamların soğutulması uygulaması, elektriğin bulunması ve fan sistemlerinin geliştirilmesi ile artık ortamın istenen sıcaklıkta tutulmasına kadar gelişti. İklimlendirme teknolojileri geliştikçe konutlarda, işyerlerinde, çeşitli büyüklükteki mekânlarda ısınma ve serinleme yöntemleri geliştirildi. İklimlendirmenin önemli bir parçası olan klimalar, farklı teknolojilerle farklı türlerde üretiliyor. Klima teknolojileri arasında en yaygın olanı split klimalardır. Bu klimalar ortamı soğuturken, mevsim geçişlerinde ısıtma amaçlı da kullanılabilir.

Split Klimalar Nasıl Çalışır?

Split klimanın çalışma sisteminde “enerji ve ısı transferi” prensibi temel alınır. Bu transfere “soğutma çevrimi” adı da verilir. Transferin tersine “ısıtma çevrimi” denir. Sanılanın aksine kullanılan sistem bir hava transferi değildir. Split klimalar, elektronik devre kartı ile kontrol edilir. Fuzzy logic (bulanık mantık) ve pid (oransal integral diferansiyel) kontrol yöntemleri sayesinde verimliliği artırılmıştır.

Split klimalarda kompresör, genleşme valfı, kondenser gibi parçalar dış ünitede yer alır ve çevrim de dış ünitede (ana pompa veya esanjör) gerçekleşir. İç ünitede evaporatör (buharlaştırıcı) ve radyal fan sistemi bulunur ve ortama şartlandırılmış hava verilir. İç ünitelerin duvar, tavan ve döşeme tiplerinde çeşitleri vardır. Dış üniteye bir veya birden fazla iç ünite bağlanabilir. Başka bir deyişle soğutma elemanları, iki veya daha fazla gövde içine yerleştirilir. Bu da kullanıcıya avantajlar sağlar. Klimanın iç ve dış üniteleri arasındaki gaz transferi, yalıtımlı bakır borular aracılığı ile sağlanır.

Evaporatör; buharlaştırıcı olarak kullanılan ve “soğutma serpantini” olarak adlandırılan bir bölümdür. Soğutucu akışkanın sıvı olarak girip, buharlaşarak gaz olarak maddeden çekildiği bölümdür. Evaporatörün kanallarına soğutucu girince ısıyı, soğutulan maddeden soğurur. Bu sırada ısıyı ortamdan emerken kaynamaya başlar ve buharlaşır. Yani soğutucu akışkan sıvı olarak girdiği bölümden gaz olarak çıkar. Böylece ortamdaki ısı alınarak soğuk veya serin bir hava ortama verilir. Isıtma işleminde de; kompresörden buharlaşmış olarak çıkan gaz, evaporatörde sıvı hale dönüşür. Dış üniteye buharlaşarak gelen gaz, sıvı hale dönüşürken ortama ısı verir.

Split Klimaların Avantajları

Split klimaların ünitelerinin bağımsız olması alandan tasarruf sağlamasının yanında hem ısıtma hem de serinletme işlevi görmesi de önemli avantajlarından biridir. Mono ve multi split klimaların avantajlarını şöyle sayabiliriz;

  • Diğer klimalara göre daha dekoratif, daha ekonomik, daha sessiz, daha tasarruflu, daha ekolojik ve daha verimlidir.
  • Split klimaların en büyük avantajı, sesli çalışan kompresörün dış ünitede kalması sebebiyle iç ortama rahatsız edici ses vermemesidir.
  • İki ünite arasında sadece soğutucu akışkanın geçeceği yalıtımlı bakır borular vardır. İki ünite bağımsız olduğundan soğutucu elemanlar arasındaki optimizasyon esnektir. Bu şekilde daha yüksek verim sağlanır.
  • İki ünite arasında komplike boru ve kablo sistemleri kurmaya gerek yoktur.
  • Dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanmış olması yer tasarrufu sağlar.
  • Tek bir dış üniteye bağlı farklı iç ünitelerle birden fazla ortamı ısıtabilir veya soğutabilirsiniz. Dış ünitelere 10’un üzerinde iç ünite bağlanabilen split klima sistemleri de vardır.
  • Daha az yer kaplar, alan tasarrufu sağlar.
  • İç üniteler yere, duvara, tavana, asma tavan aralarına yerleştirilebilir.
  • YENİ OLUŞUM MÜHENDİSLİK